dissabte, 19 de març del 2011

Objectes Disseny

Marc Fàbregas de Miguel
¿Què són els premis delta?

Els Premis Delta ADI-FAD de Disseny Industrial són els més importants que s'atorguen dins d'aquest sector al nostre país. Aquests guardons, que organitza bianualment l'Associació de Disseny Industrial del Foment de les Arts Decoratives (ADI-FAD), són un referent únic en el camp del disseny industrial, gràcies a la qualitat de les obres que es presenten. Amb aquests premis es vol contribuir al reconeixement públic dels professionals del disseny industrial i de les empreses productores, tant a nivell nacional com a internacional.

L'elecció del Delta d'Or 2009 ha estat tota una sorpresa en uns premis que tradicionalment han distingit productes relacionats amb el mobiliari i la il•luminació.

Segons Uli Marchsteiner, president de ADI i membre del jurat: “en aquesta distinció hi ha una intenció manifesta de donar especial atenció al que no és típic. La idea és que el concepte de disseny no quedi solament restringit a l'àmbit decoratiu i domestico". Encara que puntualitza que tots els treballs presentats dins d'aquest àmbit “són d'un gran nivell”.

En aquest cas s'ha optat per un camp poc habitual i que presenta un producte amb vocació de millora social. Es tracta d'un article “que alleuja problemes estètics, un element que ha convertit en invisible els ferros dentals”, apunta Marchsteiner. “Potser no és un producte molt fotogènic, però el disseny no ha de ser solament comunicació i màrqueting, sinó una eina per millorar aspectes de la nostra societat”, conclou. L'elecció es va fer per unanimitat del jurat, la qual cosa segons el parer de Marchsteiner “és un senyal molt clar de cap a on ha d'anar el disseny a partir d'ara”.

¿Què és el FAD i quines categories hi ha?

Els Premis FAD els concedeix el Foment dels Arts Decoratives en el mes de juny i es dirigeixen a persones, entitats o institucions que hagin presentat, abans de l'1 de febrer, obres acabades durant l'any anterior al territori d'Espanya i Portugal. Van ser fundats l'any 1958 per l'arquitecte Oriol Bohigas.
Els Premis FAD es van instituir l'any 1958 amb l'objectiu d'impulsar els corrents d'avantguarda i reconèixer la qualitat en els nous camins i investigacions oberts llavors respecte als llenguatges tradicionals.
Categories:
Categoria d’Arquitectura
Categoria d’Interiorisme
Categoria de Ciutat i Paisatge (anteriorment Espais Exteriors)
Categoria d’Intervencions efímeres
Pensament i Crítica

Sel•lecciona tres objectes de la exposició PREMIS DELTA, 50 anys amb el disseny.

Fes una descripció completa de cada objecte:

Autor , any , categoria, descripció ,funcionalitat, forma, material , característiques físiques, ergonomia, relació preu -qualitat... compara'l amb algun altre disseny del mateix objecte



1er Objecte:

Navalla Yactsman
1960 Delta d’or - Pedro M. Izaguirre
Aitor, Auchilleras del Norte S.A
Museu de les Arts Decoratives de Barcelona – DHUB
Donació d’Artur
MADB 135.586
- Acta del jurat
Pels seus mèrits a escala formal sense modificar els mecanismes preexistents d’un objecte d’ús i difusió considerable.

2on Objecte:

Prestatgeria Jon Ild
1970
1986 Delta de Plata
Philipe Starck
Disform
Museu de les Arts Decoratives de Barcelona - DHUB
Donació de Disform
MADD 135.544

3er Objecte:

Butaca Vallvidriera
1979
1986 Delta de Plata
Carles Ricart, Santiago Roqueta
Tecno, Mobles Casas S.A
Santa & Cole
Muse de les Arts Decoratives de Barcelona - DHUB

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada